Звернення до Президента України Зеленського В.О.

2019_10_Zelensky.jpg

Президенту України Зеленському В.О.

Шановний Володимире Олександровичу!

Звертаюсь до Вас від імені Центрального комітету 122 тисячної Профспілки працівників енергетики та електротехнічної промисловості України (Укрелектропрофспілка).
Ми занепокоєні ситуацією, яка склалася з працівниками енергетичних підприємств, що працюють в прифронтовій зоні - «Луганське енергетичне об’єднання», «ДТЕК ПЕМ Енерговугілля», «ДТЕК Донецькій електромережі» та державним підприємством «Регіональні електричні мережі».

Першим трьом компаніям державне підприємство «Енергоринок» через виконавчу службу Міністерства юстиції України арештувало рахунки та майно. Цей факт призів до повного блокування роботи підприємств, через що 6 млн мешканців Донецької та Луганської областей можуть лишитися без світла. Ситуація створює загрозу масових звільнень, не виплату заробітної плати працівникам.
Як нам відомо, така ситуація склалася через державну політику у 2014-2018 роках. Тоді держава через постанови Кабінету Міністрів Україні та рішення Ради національної безпеки і оборони України змусили підприємства постачати електроенергію на окуповані території, аби не лишити їх без світла в умовах бойових дій. Разом з тим держава не передбачила механізми компенсації вартості спожитої електроенергії на НКТ. Питання лишається невирішеним вже 5 років.
Така політика призвела до накопичення величезних боргів за спожиту електроенергію мешканцями та підприємствами окупованих територій в Донецькій та Луганській областях перед енергетичними підприємствами Луганське енергетичне об’єднання, «ДТЕК ПЕМ Енерговугілля» та «ДТЕК Донецькі електромережі». Через це підприємства в свою чергу накопичили борги перед ДП «Енергоринок», яке підпорядковується Кабінету Міністрів України: «Луганське енергетичне об’єднання» - майже 5 млрд грн, «ДТЕК ПЕМ Енерговугілля» - 1,5 млрд грн, «ДТЕК Донецькі електромережі» - 3,3 млрд грн, ДП «Регіональні електричні мережі» - майже 5 млрд грн.
У результаті через борги ДП «Енергоринок» арештувало рахунки «Луганського енергетичного об’єднання». Підприємство фактично паралізовано, немає грошей на паливо та витратні матеріали, нічим ремонтувати пошкодженні електромережі. Існують великі труднощі з виплатою зарплат навіть в самих мінімальних обсягах. З лютого 2017 року підприємство перейшло на «триденку». З серпня 2017 року не сплачується ЄСВ, що позбавляє працівників соціального пакета, стажу та лікарняних, субсидій. Наразі вже звільнилися і поїхали з Луганщини майже 800 фахівців.
У серпні 2019 року Державна виконавча служба за позовом ДП «Енергоринок» арештувала рахунки та майно «ДТЕК Донецькі електромережі», де працює 3500 фахівців.
Підприємство забезпечує електроенергією 3,5 мільйони жителів Донецької області, 500 навчальних закладів, 200 лікарень, більше 300 об’єктів військової сфери - воєнні частини, блокпости, пропускні пункти, МВС та МЧС та майже всі підприємства життєдіяльності області. Як нам стало відомо, за останній рік працівники підприємства виконали більше 9000 ремонтів електромереж та неодноразово відновлювали електропостачання в зоні бойових дій - в Мар’їнці, Авдіївки, Бахмуті, Зайцевому.
Також у серпні 2019 року з аналогічних причин було заарештовано рахунки та майно «ДТЕК ПЕМ Енерговугілля». Такі дії призведуть до неможливості забезпечення сталим енергозабезпеченням КП «Компанія «Вода Донбасу», яка винна 1 млрд грн за електроенергію. Комунальне підприємство Вода Донбасу забезпечує питною водою всю Донецьку область.
Ми бачимо, що дії державного підприємства «Енергоринок» приведуть до катастрофічних наслідків для Донецької та Луганської областей. Повне блокування роботи підприємств означає відсутність заробітної плати та можливу втрату роботи для більше ніж 5000 тисяч енергетиків.
Особливо критичною є ситуація з ДТЕК Донецькі електромережі. Її роботу фактично заблоковано. Це означає - масові відключення світла через аварії для 3,5 млн мешканців Донецької області; повну неможливість виконання ремонтних робіт, в тому числі в зоні бойових дій, ескалацію ситуації на Донбасі. Такі дії ДП «Енергоринок» демонструють анти-українську політику та саботаж гуманітарної політики Президента та нового Кабінету Міністрів України.
Дії ДП «Енергоринок» викликають у нас глибоке занепокоєння. Очевидно, що керівництво підприємства, працюючи в енергетичній сфері прекрасно розуміє наслідки блокування роботи енергетичних компаній для галузі. Ми вважаємо, що ДП «Енергоринок» через Державну виконавчу службу, користуючись моментом політичних змін та становлення усіх гілок влади, намагаються крадькома вирішити свої старі проблеми і влаштовують енергетичний колапс в країні! Державне підприємство намагається стягнути борги ціною зупинки життєдіяльності всієї Донецької та Луганської областей.
Ми впевнені, що такі дії суперечать інтересам держави та її громадян. Вони підривають енергетичну безпеку України! Ми вважаємо, що вирішення питання щодо погашення боргів спричинених споживачами окупованих територій має бути вирішено державою на державному рівні, а не руками виконавчої служби за рахунок людей.
Звертаємося до Вас, шановний Володимире Олександровичу з проханням втрутитись у ситуацію та не допустити енергетичного колапсу у регіоні.

З повагою,
Голова Укрелектропрофспілки С.С.Шишов